De cashewnoot is een populaire noot met een milde, zoete smaak en een zachte structuur.

De cashewnoot is een nootje dat onderaan de cashew-appel groeit. Het gaat hier om een zeer gezonde noot die veel magnesium, ijzer, fosfor en eiwitten bevat. Al deze eigenschappen maken de cashewnoot wereldwijd enorm geliefd. Middels dit artikel wordt dieper ingegaan op de diverse bewerkingsmethodes en de vele gezondheidsvoordelen.

Diverse bewerkingsmethodes

Ongebrande cashewnoten zijn onbewerkt en bevatten de eigen aanwezige voedingsstoffen. Soorten die eigenlijk nooit gebrand worden zijn de zogenaamde walnoten en paranoten. Gebrande soorten zijn nootjes die zijn gefrituurd in een laagje olie. Vaak is dit arachideolie, pindaolie of zonnebloemolie. Ze worden op hoge temperatuur gebrand, waarbij sommige soorten zoals de pistachenoot in de schil worden gebrand. Ze behouden hun voedingswaarde omdat de noot van nature veel onverzadigde vetten bevat. Door deze eigenschap nemen ze bijna geen olie meer op en bevatten ze evenveel vet als hun rauwe soortgenoten. Geroosterde nootsoorten zijn met droge lucht geroosterd, dit proces vindt plaats zonder olie.

Wat doet het branden precies met een cashewnoot?

De structuur wordt knapperig en aantrekkelijker. De smaak wordt hierdoor heerlijk. Noten zijn gezond en bevatten veel gezonde vetten. Daarnaast past de noot in een gevarieerd dieet. Veel mensen denken dat gebrande noten vet zijn maar is dit waar? Er blijft een klein laagje olie op de noot achter na het branden. Er verdampt soms wat vocht van de noot waar olie voor in de plaats komt. Noten bevatten echter weinig vocht waardoor dit proces vaak minimaal is. Doordat de noot al voldoende vet bevat neemt het in principe weinig olie meer op.

De vele gezondheidsvoordelen van cashewnoten

Mineralen zijn onmisbaar in het dagelijks leven, ze zorgen voor een goede stofwisseling en starten veel proces in je lijf op. Mineralen dienen tevens als bouwstof voor je cellen, weefsels, enzymen en hormonen. Hier een aantal van de belangrijkste mineralen die een cashewnoot bevat:

 

✔ Fosfor zorgt samen met calcium voor de stevigheid van je botten. Energie komt makkelijk vrij door fosfor in het lichaam.

 

✔ Magnesium is essentieel voor de spieren en zorgt voor energie en de opbouw van eiwitten in je lijf. Daarnaast is magnesium essentieel voor een gezond zenuwstelsel.

 

✔ Calcium draagt bij aan de vorming van gezonde botten en tanden. Tevens is calcium goed voor gezonde spieren en een gezonde bloeddruk.

 

✔ IJzer is nodig voor een gezond aantal van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor voldoende zuurstof in je lichaam.

 

✔ Zink ondersteunt het immuunsysteem om gezond te kunnen functioneren.

 

Andere noten kennen ook vele gezondheidsvoordelen. Denk dan bijvoorbeeld aan walnoten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *