Veel mensen proberen af te vallen en zijn bezig met een dieet.

Het mag niet te veel tijd kosten en de bedoeling is om gezond af te vallen.

Maar is het de oplossing om snel af te vallen?

 

Hoe ontstaat het jojo effect?

Dat komt door het crashdieet, doordat het lichaam een periode weinig voeding binnen krijgt.

Doordat het voedsel schaars is geworden, krijgt het lichaam een seintje dat het heel zuinig aan moet gaan doen met energie. Het lichaam zal spierweefsel aan gaan breken om dit als energie te verbruiken. Ook slaat het lichaam ondertussen zoveel mogelijk voeding op. Is het crashdieet afgelopen dan zal het lichaam zo veel mogelijk voeding als vet opslaan na het crashdieet.

Het wordt als extra vet opgeslagen wat normaal verbrand zou worden. En het gevolg is dat je weer extra aan komt. Je zal dus langzaam af moeten vallen als je het goed wilt doen. Stress zet mensen aan tot eten, en stress belemmert het afvallen. En ook het verkeerd volgen van een dieet.

Tips om af te vallen zonder jojo effect.

Het is belangrijk om op je calorie behoefte te letten. Door een calorie beperkend dieet gaat je lichaam terug op zijn energie reserves. Het zal ook gebruik gaan maken van je eiwit opslag.

Met kans dat je spiereiwitten worden afgebroken. Minder spieren betekent dat je minder calorieën nodig hebt. Bereken daarom je dagelijkse calorie behoefte. Je kunt een eetdagboek bijhouden om inzicht te krijgen in je eet gewoontes. Met gewicht verliezen en om een jojo effect te voorkomen is het van belang te zorgen dat je niet boven een calorie tekort komt van 300-500 kcal. Ga gewoon door met sporten, en anders rustig afbouwen en aanpassen in verband met je nieuwe calorie verbranding. Zorg verder voor voldoende slaap, rust, en vermijd stress. Want je hormoon huishouding raakt anders uit balans omdat je cortisol niveau stijgt. Een gezonde en evenwichtige voeding om een jojo effect te vermijden. Veranderingen in de levensstijl is daarom van belang.  Wat moet er veranderen? Wat zijn je valkuilen en triggers? Wat ben je bereid om op te geven en wat niet? Voldoende beweging is ook belangrijk.

Eet genoeg koolhydraatarme groenten, vooral groene groenten, eiwitten en vetten. Zeker geen kant en klaar producten, limonade of witbrood. Neem voldoende eiwitten om spierafbraak te voorkomen. Eiwitten zitten onder andere in vis, vlees, eieren, zuiver eiwitpoeder, noten, zaden en yoghurt. Gezonde vetten zijn onder andere vette vis, noten, avocado, pitten en zaden plus yoghurt.

Met een koolhydraatarm dieet heb je veel kans op een jojo effect, maar een koolhydraat beperkend dieet biedt wel een betere uitkomst. Met dit dieet schroef je de hoeveelheid koolhydraten naar beneden van vijf tot tien procent. Wellicht vraag jij je af hoeveel koolhydraten per dag. Het is goed vol te houden en goed toe te passen. Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Met honderdvijftig gram koolhydraten per dag heb je een matige beperking, bij veertig a zeventig koolhydraten per dag heb je een strenge beperking. Het voordeel van een koolhydraat beperkt dieet is dat je meer kunt eten dan bij andere diëten, je hebt langer een vol gevoel en het heeft een gunstig effect op je cholesterol gehalte. En volg dit dieet in kleine stapjes.

Let op dat je dit dieet aanvult met vezels, in koolhydraten zitten vezels, met dit dieet krijg je minder vezels binnen. Dat geldt ook voor vitamines en mineralen.

Neem het serieus, want veel mensen zien een dieet als een tijdelijke inspanning. En daar gaat het mis, want dan zitten de kilo’s er snel weer aan. Vrouwen die regelmatig afvallen om daarna weer het gewicht terug te winnen, het jojo effect dus, hebben een hogere kans op hartziekten. Voorkomen is beter dan genezen.

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *